Да се храним сезонно – октомври

сезонът на гроздето

Сезонни храни – октомври

Здравей, октомври! Есента вече дойде с цялата си пъстрота и прелест, но и с мрачното и меланхолично време. Време е за печена тиква, чаша топъл чай и печени кестени.

Изобилието от плодове и зеленчуци с всяка изминала седмица намалява, но това не бива да е повод за тъга. Всеки сезон има своя красота и вкус. Време е да преоткрием вкусовете на есента и да се възползваме от това, което природата е решила, че е най-подходящо за нас през този сезон. Храните стават все по-сгряващи и засищащи.

Плодове

През октомври на сцената излизат ябълките, крушите и тиквите. Нека не ви учудва факта, че виждате сливи и малини в списъка. Най-късните сортове от тези плодове узряват именно през октомври. Така че ще можем да им се порадваме още малко. Макар гроздето да е в своя пик през септември, през октомври също има някои винени и десертни сортове, на които да се насладим. Към края на месеца ще се бъдат готови дюлите и нара. Ако обичате хинап, сега е времето да му се порадвате.

Зеленчуци

При зеленчуците е време да поканим на трапезата камби, карфиол, броколи, зеле и необятното разнообразие кореноплодни зеленчуци и да се сбогуваме с последните летни зеленчуци, които тук там се откриват по пазарите. Съвсем скоро ще е готова и есенната реколта от зеленолистни зеленчуци – крехка и хрупкава маруля, спанак, рукола.Свежите подправки все още са достъпни, но няма да е за дълго. Дойдат ли първите слани, ще трябва да се сбогуваме и с тях.

Списък със сезонни храни - октомври

За да е винаги на разположение, изтеглете списъка със сезонни храни, разпечатайте го и го закачете на видно място. Много ще ви улесни при планирането на седмичното меню и определянето на бюджета за храна.

Споделете списъка със сезонни продукти за месец октомври с хора, които ценят вкусната и качествена храна. С общи усилия можем да помогнем на повече хора да се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

За да планирате по-лесно седмичното меню, ви предлагам списък с рецепти за ястия, в които главни герои са сезонните продукти през месец октомври.

[penci_index title=“Сезонни рецепти – октомври“ cat=“oktomvri“ numbers_posts=“50″ columns=“3″ display_title=“yes“ display_cat=“no“ display_date=“no“ display_image=“yes“ image_size=“landscape“ cat_link=“yes“ cat_link_text=“Виж всички рецепти“ /]

Shopping Cart
Scroll to Top