Да се храним сезонно – октомври

Сезонни храни – октомври

Здравей, октомври! Есента вече дойде с цялата си пъстрота и прелест, но и с мрачното и меланхолично време. Време е за печена тиква, чаша топъл чай и печени кестени.

Изобилието от плодове и зеленчуци с всяка изминала седмица намалява, но това не бива да е повод за тъга. Всеки сезон има своя красота и вкус. Време е да преоткрием вкусовете на есента и да се възползваме от това, което природата е решила, че е най-подходящо за нас през този сезон. Храните стават все по-сгряващи и засищащи.

Сезонни зеленчуци през октомври

При зеленчуците е време да поканим на трапезата камби, карфиол, броколи, зеле и необятното разнообразие кореноплодни зеленчуци и да се сбогуваме с последните летни зеленчуци, които тук там се откриват по пазарите. Съвсем скоро ще е готова и есенната реколта от зеленолистни зеленчуци – крехка и хрупкава маруля, спанак, рукола.Свежите подправки все още са достъпни, но няма да е за дълго. Дойдат ли първите слани, ще трябва да се сбогуваме и с тях.

алабаш

алабаш

бамя

бамя

броколи

броколи

брюкселско зеле

брюкселско зеле

ряпа

бяла ряпа

домат

домати

зеле

зеле

зелена салата

зелени салати

червени камби

камби

картофи

картофи

карфиол

карфиол

кейл

кейл

кромид лук

лук

люти чушки

люти чушки

манголд

Манголд

моркови

моркови

Патладжан

патладжан

пащърнак

пащърнак

праз

праз

репички

репички

рукола

рукола

сладки картофи

сладък картоф

спанак

спанак

тученица

тученица

хрян

хрян

цвекло

цвекло

целина глава

целина глава

червена ряпа

червена ряпа

червено зеле

черна ряпа

черна ряпа

чесън

чесън

червени чушки

чушки

чорбаджийски чушки

чорбаджийски чушки

Сезонни плодове през октомври

През октомври на сцената излизат ябълките, крушите и тиквите. Нека не ви учудва факта, че виждате сливи и малини в списъка. Най-късните сортове от тези плодове узряват именно през октомври. Така че ще можем да им се порадваме още малко. Макар гроздето да е в своя пик през септември, през октомври също има някои винени и десертни сортове, на които да се насладим. Към края на месеца ще се бъдат готови дюлите и нара. Ако обичате хинап, сега е времето да му се порадвате.

грозде

грозде

дренки

дюля

дюля

кестени

кестени

круша

круши

сок от нар

нар

печена тиква

тиква

хинап

шипки

шипки

ябълка

ябълки

Вземете своя сезонен календар с красиви акварелни илюстрации. Сложете го на подходящо място, за да му хвърляте по някой друг поглед, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Споделете списъка със сезонни продукти за месец октомври с хора, които ценят вкусната и качествена храна. С общи усилия можем да помогнем на повече хора да се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Shopping Cart
Scroll to Top