Да се храним сезонно – юли

Истинското лято е тук! Горещо, цветно, разнообразно и изобилно. Само погледнете списъка със сезонни продукти за месец юли и веднага ще се съгласите с мен. Плодове и зеленчуци, обагрени в цветовете на дъгата. Ярко червени домати и малини, оранжеви кайсии и моркови, жълти като слънца круши и пъпеши, лилави патладжани и сливи, свежи зелени краставици, тиквички и боб. Многообразие от свежи, ароматни билки, които добавят характер към всяко ястие. Красота и богатство!

Няма да спра да повтарям, че сезонното хранене е един от най-добрите подаръци, които можем да си направим. Лесно е, вкусно, а ползите от него са безспорни. Повече за тях може да прочетеш в статията ми за ползите от сезонното хранене.

Прави ли ви впечатление, че повечето сезонни плодове и зеленчуци са с високо водно съдържание – краставици, тиквички, дини, пъпеши, кайсии, домати… Случайност – не. През лятото тялото ни се нуждае от много повече течности и разбира се природата е помислила за това. А забелязали ли сте, че летните храни са охлаждащи? Ето защо ни е толкова трудно да устоим през горещите летни дни на изобилието от плодове и зеленчуци. Храненето ни естествено, продиктувано от сигналите на организма, се измества към повишена консумация на плодове и зеленчуци за сметка на останалите групи храни.

През горещите юлски (летни) дни, за да си набавим нужните количества мазнини и протеини, можем да разчитаме на изобилие от риба и морски продукти, пилешко, заешко месо, както и яйца. Търсете риба, която е диво уловена. Нашето Черно море все още има богата биоразнообразие.

Сезонни зеленчуци през юли

тиквички

Тиквички

краставица

краставици

домат

Домати

люти зелени чушки

чушки

лилав боб

лилав боб

зелен боб

Зелен боб

манголд

Манголд

жълт боб

жълт боб

картофи

картофи

цвекло

цвекло

тученица

тученица

чери домати

чери домати

моркови

Моркови

салатен зелен боб

салатен боб

Цветове от тиквички

цветове от тиквички

кромид лук

лук

рукола

Рукола

чесън

чесън

царевица

царевица

в края на месеца

патладжан

Патладжан

в края на месеца

бамя

Бамя

в края на месеца

Сезонни плодове през юли

кайсии

кайсии

череши

череши

в началото на месеца

касис

червен касис

круши

круши петровки

в началото на месеца

ябълка

Ябълки петровки

в началото на месеца

Черници

черници

цариградско грозде

цариградско грозде

малини

Сливи

Сливи

пъпеши

пъпеши

смокини

смокини

в края на месеца

черен касис черно френско грозде

черен касис

праскова

праскови

боровинки

боровинки

диня

Диня

в края на месеца

Къпини

Вземете своя сезонен календар с красиви акварелни илюстрации. Сложете го на подходящо място, за да му хвърляте по някой друг поглед, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Shopping Cart
Scroll to Top