За мен

Станка Стоянова

Коя е Станка Стоянова

Добре дошли в Know How To Cook!

Казвам се Станка Стоянова и съм автор на рецептите и снимките в Know How To Cook. Обичам вкусната храна. Обичам да прекарвам време в кухнята, да готвя, да експериментирам и да създавам рецепти. Най-много от всичко обичам да готвя вкусна и истинска храна за семейството и приятелите ми. Всяка неделя ще ме намерите в кухнята, да приготвям заготовки за предстоящата седмица.

Аз съм самоук готвач. Започнах да готвя, или по-скоро да се опитвам, преди повече от 20 години. Храната притежава една особена магия, която винаги ме е привличала. Когато бях дете с любопитство наблюдавах баба как готви. По-късно, часовете по готварство в училище бяха изключително вълнуващо преживяване за мен. Спомням си и първия ми опит да сготвя вечеря за родителите ми – едни оризови кюфтета, които приготвих с голямо желание, но бях пропуснала най-важната стъпка – да сваря ориза. След това, когато бях студент в София, често забърквах по нещо на малкото котлонче в стаята в студентското общежитие, а с колегите ми не веднъж сме се шегували, че някой ден ще имам собствен ресторант.

Днес нямам собствен ресторант и не мечтая за такъв. Мечтата ми е повече семейства да избират храната си разумно, да се хранят осъзнато и отговорно, с истинска, качествена и разнообразна храна. Макар да създадох Know How To Cook със съвсем друга цел, днес с този блог помагам

Моята цел е да ви дам увереност и знания как с минимални усилия да приготвяте за вашето семейство вкусни, сезонни, пълноценни ястия, без глутен и млечни продукти.

Станка Стоянова

За Know How To Cook

Създадох Know How To Cook, на шега, в началото на месец май 2010 година. Трябваше да започна да записвам някъде рецептите, които готвех вкъщи, за да мога да ги приготвям отново. По онова време работех като програмист и ми се стори чудесна идея да си направя блог, за да имам достъп до рецептите по всяко време, без значение къде се намирам.

През годините философията ми за храната се промени много, а с нея и посоката, която пое Know How To Cook. След раждането на дъщеря ми започнах да се интересувам как да се храним по-здравословно. Няколко месеца по-късно ме диагностицираха с автоимунно заболяване. Диагнозата ме накара да променя из основи начина ми на живот и хранене и да се съсредоточа върху истински храни.

Нямаше как тази промяна да не се отрази и на рецептите в Know How To Cook. Ако погледнете първите публикувани рецепти, ще забележите огромната разлика. Know How To Cook е пътят на една промяна, на едно израстване. През лятото на 2016 г., за да подобря здравословното си състояние, се наложи да елиминирам от менюто си зърнените храни, млечните продукти, ядките, захарта (включително сушените плодове и повечето сладки пресни плодове) за 3 месеца.

Това беше първият ми сблъсък с въпроса „Какво ще ям сега?!“. Въпрос, който всички хора, които имат хранителни алергии и непоносимости си задават. Бързо си съставих план за действие и се фокусирах върху храните, които можех да ям. Макар и да разполагах с много ограничен набор от продукти, храненето ми стана много по-разнообразно от преди това и изненадващо за мен не ми беше никак трудно да . Въпросът „Какво ще ям?“ вече не ме напрягаше. В моята история ще прочетете подробно за трансформацията, която претърпя начина ми на хранене през последните години.

Това ме вдъхнови да развивам Know How To Cook и да помагам на хората, които се сблъскват със същите проблеми като мен. Да им покажа, че въпреки ограниченията, храната може да е вкусна и привлекателна. Да ги вдъхновя да готвят разнообразна, пълноценна и полезна храна с истински, сезонни и предимно локални продукти.

Know How To Cook се разрастна през годините и има над 1 млн. посещения годишно. Неусетно се превърна от хоби в работа на пълен работен ден.

Какви рецепти ще откриете

Вярвам, че всеки заслужава да се храни с добра храна. Вярвам, че здравословната храна е вкусна и рецептите, които споделям, са пример за това. В Know How To Cook ще откриете семейни рецепти за всеки сезон, рецепти за различни режими и и статии с полезни съвети, които ще улеснят ежедневието ви.

Тъй като вече 7 години не консумирам глутен, а млечни по-скоро по изключение (как се храня в момента), повечето рецепти в сайта са без глутен и млечни продукти. Много от тях са също така нисковъглехидратни, палео, веган и вегетариански. Но не е нужно да сте на определена диета или да имате непоносимост към някоя храна, за да се насладите на рецептите в сайта. Моите рецепти са за всички, които искат да се хранят разнообразно и пълноценно, с истинска и вкусна храна.

Още за мен:

  • Специалната ми и силна връзка с храната ме провокира да се гмурна в кулинарната фотография и фууд стайлинга. През последните години посещавам различни курсове, обучения и семинари, за да надграждам и развивам знанията и уменията си в сферата.
  • От началото на 2017 година съм посланик на движението Food Revolution на Джейми Оливър в България. 
  • От края на 2017 съм част от фондация „За храната“, която работи в посока на популяризиране на пълноценното, балансирано и природосъобразно хранене сред децата.
  • През 2019 г. се записах за кастинга на Master Chef. Преминах през предварителния кастинг и бях одобрена за кастинга за престилка. За мое най-голямо съжаление, не можах да се явя на него, защото разбрах, че очаквам второто ми дете и имах проблемна бременност.
  • Ноември 2020 г. излезе от печат първата ми колекция карти с рецепти „Любимо“, в която са събрани 30 от любимите рецепти на читателите на Know How To Cook.
  • През пролетта на 2021г. със съпруга ми и двете ни деца се преместихме да живеем извън големия град, в къща с малка градина, в която отглеждаме разнообразни зеленчуци, някои плодове и подправки.
  • През ноември 2021г. издадох първия печатен календар със сезонните зеленчуци, плодове, подправки и гъби в България. Той съдържа 12 страници, по една за всеки месец, с красиви авторски акварелни илюстрации.
Моята цел е да ви дам увереност и знания как през всеки сезон да приготвяте за вашето семейство вкусни, разнообразни и пълноценни ястия, без глутен и млечни продукти, с минимални усилия.
Станка Стоянова

Работа с брандове

Често работя с компании, чиито продукти използвам и харесвам. С удоволствие им помагам да представят продуктите си по впечатляващ и апетитен начин, като създавам съдържание, включително блог постове и публикации в социалните медии, разработвам рецепти, създавам снимки, видеоклипове и др. Ако искате да си партнираме, вижте страницата работете с мен.

Рецептите и статиите, които публикувам в Know How To Cook, имат за цел единствено да помогнат на хората, които страдат от хранителни непоносимости, и не само, да се хранят разнообразно и вкусно.

Know How To Cook няма за цел да дава медицински съвети, да насърчава към определен начин на хранене и не препоръчва самодиагностиката и самолечението на здравословни проблеми. Know How To Cook е онлайн медия за споделяне на любовта към храната. Проект, който вдъхновява модерните хора да готвят вкусна здравословна храна със сезонни продукти.

Благодаря, че сте тук!

Станка

Shopping Cart
Scroll to Top