Да се храним сезонно – август

Август е особено щедър на плодове. Сочни и сладки праскови, сливи и дини. Все още има сладки пъпеши, макар вече да са към края на сезона си. Август е месецът на горските плодове – дребни, пъстри и богати на антиоксиданти. Малини, къпини, боровинки – същински съкровища. Сега е моментът да си съхраните за зимата, ако все още не сте го направили. Вижте как да ги замразите. В края на юни и началото на юли се радвахме на крушите петровки. През август е ред на други ранни сортове круши да ни радват със своята сладост и сочност. Първите чепки зряло грозде идват, за да ни напомнят, че есента наближава, но все още е лято. Сред първите узрели десертни сортове грозде са Супер ран Болгар, Кардинал, Перла, Армира, Велика и други.

Изтъркули се половината година, че и лятото. На прага сме на август с неговите жежки дни, буреносни облаци, шум на морски вълни и дългоочаквани почивни дни. Август ни носи и неизмерно богатство. Само погледнете списъка, за да се убедите какво изобилие от сезонни храни ни очаква. Повече за ползите от консумацията на сезонни храни може да прочетете в статията ми посветена на сезонното хранене.

Август е един от месеците, в които се радваме на най-голямо разнообразие от сезонни продукти. Списъкът със зеленчуци е дълъг и толкова разнообразен – тиквички, краставици, домати, патладжан, различни сортове боб, бамя, чушки, царевица, цвекло… Пъстро и цветно като дъгата. Салатите и ястията са от разнообразни, по-разнообразни. Вижте предложенията ми за сезонни рецепти за месец август по-долу.

Списъкът с пресни подправки също е забележителен. Ако досега не сте правили песто, опитайте. Може да приготвите песто само то една билка или от комбинация на няколко. Използвайте свежите подправки за придаване на характер на салати и различни ястия при поднасяне – с или без месо.

А месата – те са все още леки и с превес на морските продукти. Избирайте ги по ваш вкус и предпочитания.

Сезонни зеленчуци през Август

бамя

бамя

домат

домати

жълт боб

жълт боб

зелен боб

зелен боб

картофи

картофи

кейл

кейл

краставица

краставици

кромид лук

лук

люти чушки

люти чушки

манголд

манголд

моркови

моркови

Патладжан

патладжан

рукола

рукола

тиквички

тиквички

тученица

тученица

царевица

царевица

цвекло

цвекло

Цветове от тиквички

цветове от тиквички

чери домати

чери домати

в края на месеца

чесън

чесън

в края на месеца

чорбаджийски чушки

чорбаджийски чушки

в края на месеца

червени чушки

чушки

в края на месеца

Сезонни плодове през Август

арония

боровинки

боровинки

грозде

грозде

диня

дини

грозде

дренки

кайсии

кайсии

круши

круши

къпини

малини

малини

нектарини

праскова

праскови

пъпеш

пъпеши

сини сливи

смокини

смокини

Черници

черници

ябълки

ябълки

Вземете своя сезонен календар с красиви акварелни илюстрации. Сложете го на подходящо място, за да му хвърляте по някой друг поглед, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Shopping Cart
Scroll to Top