Дърпано пилешко месо в мултикукър Instant Pot

Дърпано пилешко месо в Instant Pot мултикукър
4 порции
30 minutes
Здравословно, крехко и невероятно вкусно дърпано пилешко месо, което може да сготвите за 20 минути в мултикукър. Лесна рецепта, която може да приготвите предварително и да използвате през седмицата като основа за много вкусни ястия.
Публикувано от Станка Стоянова на 20 януари 2022


Здравословно, крехко и невероятно вкусно дърпано пилешко, сготвено в мултикукър. Лесна рецепта, която може да приготвите предварително и да използвате през седмицата като основа за много вкусни ястия.


Дърпаното пилешко месо не е толкова популярно колкото дърпаното свинско, но е не по-малко вкусно. Приготвя се много по-бързо и все така универсално. Може да се поднесе в безброй варианти. Може да го приготвите в неделя и да го използвате като основа за различни ястия за вечеря през седмицата.

Дърпано пилешко месо с варени картофи и барбекю сос

Какви продукти са необходими

За приготвянето на вкусно дърпано пилешко се нуждаете от следните продукти:

Пилешко месо

За тази рецепта използвам месо от гърди. Ако сте купили цяло парче гърди, така наречената пеперуда, порционирайте я на 4 парчета.

Барбекю сос

Тайната на вкусното дърпано месо се крие в барбекю соса, който се използва за овкусяването му. Той е богат на вкусове и аромати.

Препоръката ми е да използвате домашен барбекю сос. Много лесно и бързо можете да го приготвите у дома, ако имате нужните съставки. Можете да го приготвите предварително и да го съхранявате в хладилник.

Разбира се и барбекю сос от магазина ще свърши работа, просто изберете марка с добър състав.

Пилешки бульон

Пилешкият бульон ще дообогати вкуса на месото. Ако не разполагате с такъв, може да използвате домашен зеленчуков бульон или вода.

Подправки

Допълнителните подправки, които използвам са само сол и дафинов лист. Нищо повече не е необходимо, защото барбекю соса има достатъчно богат вкус.

Как да приготвим дърпано пилешко в мултикукър

Приготвянето на дърпано пилешко в мултикукър под налягане е много лесно и просто. От вас се иска само да надърпате месото така че да стане на конци след като се свари.

Сложете пилешкото във вътрешния съд за готвене на уреда. Добавете бульона, дафиновия лист и солта. Накрая сложете барбекю соса. Разпределете го върху гърдите. Не го смесвайте предварително с бульона, защото е възможно да загори.

Включете уреда за 15 минути на високо налягане. Изчакайте 10-тина минути налягането да спадне само, след което ръчно го изпуснете.

Извадете готовите пилешки гърди върху дъска за печене и с помощта на две вилици хубаво раздърпайте месото, за да стане на конци. Прехвърлете месото в купа или кутия. Добавете част от бульона, в който се е готвило пилето и разбъркайте, за да се овкуси. Прибавям само част от бульона, а не целия, защото не обичам дърпаното месо да е прекалено водно, но вие може да сложите и цялото количество. Също така, може да добавите още 2-3 с.л. барбекю сос, за доовкусяване.

Дърпано пилешко месо в Instant Pot мултикукър
Дърпано пилешко месо в Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer 8l

Как и колко време можем да съхраняваме

Приберете дърпаното пилешко месо в добре затворена кутия и го съхранявайте в хладилник. Ще издържи до 5 дни и можете да го използвате като основа за приготвяне на различни ястия за вечеря през седмицата. Преди поднасяне просто го затоплете в тиган.

Може да приберете пилешкото в плик с цип и да го замразите във фризера. Размразете го в загрят тиган и поднесете както ви харесва.

С какво да поднесем дърпаното пилешко

Дърпаното пилешко месо може да бъде поднесено в безброй варианти. Това е чудесна възможност да разнообразявате менюто си.

 • Сервирайте пилешкото върху цели сварени картофи;
 • Добавете към паста;
 • Използвайте го като плънка на тако, тортиля или бурито;
 • Гарнирайте с него любимите ви сандвичи;
 • Поднесете го в комбинация с любима гарнитура от сезонни зеленчуци, печени картофи
Дърпано пилешко месо
Чиния: INDY от malltohome.bg

Други рецепти за мултикукър Instant Pot

Дърпано пилешко месо в Instant Pot мултикукър
Порции: 4 порции

Дърпано пилешко месо в Instant Pot

Здравословно, крехко и невероятно вкусно дърпано пилешко месо, което може да сготвите за 20 минути в мултикукър. Лесна рецепта, която може да приготвите предварително и да използвате през седмицата като основа за много вкусни ястия.
Подготовка: 5 minutes
Готвене: 25 minutes
Общо: 30 minutes

Необходимо oборудване

 • Instant Pot или друг уред за готвене под налягане

Необходими продукти
  

 • 700 г пилешки гърди
 • 300 мл пилешки бульон
 • 250 мл барбекю сос
 • 1 бр дафинов лист
 • ½ ч.л. сол

Начин на приготвяне
 

 • Ако разполагате с цели пилешки гърди, разрежете ги на 4 парчета.
 • Сложете пилешките гърди на дъното на съда за готвене на вашия мултикукър.
 • Добавете дафиновия лист, солта и пилешкия бульон.
 • Накрая сложете барбекю сос. Разпределете го върху гърдите. Не го смесвайте с бульона, за да загори.
 • Включете уреда в режим Pressure Cook/High Pressure за 15 минути. След като изтече указаното време, изчакайте 10-12 минути естествено да се понижи налягането (Natural release/NR), след което го освободете ръчно.
 • Извадете месото от съда за готвене. С помощта на две вилици го раздърпайте така че да стане на конци.
 • Залейте го с част от бульона, в който се е готвило и разбъркайте. Ако желаете, може да добавите още 50-60 мл барбекю сос.
Приготвихте ли рецептата?Отбележете @know.how.to.cook в Instagram. Обожавам да виждам какво сте приготвили.

Промокод Instant Pot

До 10.02.2022 може да поръчате мултикукър Instant Pot или комбиниран уред (Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER / PRO CRISP + AIR FRYER) с 10% отстъпка, като използвате промокод KNOWHOW. Промокодът не важи за продукти на промоционална цена, за еър фрайъри Vortex, аксесоари и резервни части.

Instant Vortex Plus Air Fryer е на промоционална цена до 23.01.2022 г (без промокод). Вижте повече тук.

Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.


*Рецептата е адаптирана от Gimme Some Oven

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top