Домашна горчица с хрян

Домашна горчица с хрян

Домашна горчица с хрян

Домашна горчица с хрян

Горчица! Онази пикантна жълта паста, която може така да те подпали от лютивина, че няколко дни да не можеш да си намериш място. Горчицата е една от най-популярните подправки в света. Римляните са били първите, които са смлели синапени зърна на фина паста. Към нея са добавяли вино или оцет, за да я овкусят.

Горчицата, спада към онези храни, които сравнително скоро влязоха в менюто ми. По-близкото ми познанство с горчицата датира от 5-6 години. Помня, че дядо много я обичаше. Май само той в нашето семейство я ядеше. Помня симпатичните бурканчета, които наподобяваха чашки и жълтите им пластамасови капачета. Била съм на не повече от 7-8 години, но споменът за тези малки бурканчета пълни с пикантна жълта паста все още е жив. Бях почти на 10, когато загубих дядо и това e един от малко ми спомени свързани с него.

Как да приготвим домашна горчица?

Толкова е лесно да приготвите горчица у дома, че ако само веднъж опитате, няма да посегнете никога вече към онази в магазина. Процесът е времеемък, защото трябва да изчакате няколко дни да ферментират синапените зърна, но не ви ангажират по никакъв начин. Времето, което ще отделите, за да я приготвите е точно 10 минути. Следващият път, когато посегнете към тубичката с горчица в магазина се замислете за това.

Първата стъпка е да смелите всички необходими продукти в блендера. Пасирайте, докато се получи гъста паста. Пресипете сместа в чист и сух буркан. Отстранете всички въздушни джобове, които са се образували при пълненото на буркана. Затворете с капак и я оставете на плота в кухнята за 3 дни. След това отворете буркана, добавете меда и оцета и разбъркайте добре. Това е. Убедихте се, че е лесно, нали?

Как да приготвим горчица

Каква трайност има домашната горчица?

Домашно приготвената горчица има срок на годност около 6 месеца. Да, правилно прочетохте – 6 месеца. У дома не може да се задържи толкова. Най-често бива изядена за 2-4 седмици, но се е случвало да остане и няколко месеца, което по никакъв начин не променя характеристиките й.

С времето единственото се променя интензитетът на пикантността й. Прясната горчица е много люта. Постепенно вкусът й става по-мек. Ако сте търпеливи, е добре да я изчакате да отлежи известно време, за да узрее и да се развие вкуса й. Ако не сте от тях, може да я консумирате веднага.

Как да използваме горчица?

Дори и да не сте сред най-големите фенове на горчицата, дайте й шанс. Едни от най-богатите вкусово дресинги са онези, в които е добавена горчица. Комбинацията от горчица, зехтин, мед, ябълков оцет или прясно изцеден сок е божествена и пасва перфектно на почти всяка салата.

Горчицата чудесно се комбинира с различни видове месо, домашни наденици и други. Може да се използва за глазиране на месото по време на печене или за мариноване. Горчицата е подходящ другар и на печени или варени картофи.

Рецепти с горчица

Домашна горчица с хрян

Домашна горчица с хрян

Станка Стоянова
No ratings yet
Prep Time 10 minutes
Време за ферментация 3 days
Total Time 3 days 10 minutes

Ingredients
  

 • 1 с.л. настърган хрян
 • 40 г черен синап на зърна
 • 40 г бял синап на зърна
 • 2 скилидки чесън
 • ¼ ч.л. куркума
 • 10 г сол
 • 250 мл изворна вода

След ферментация

 • 1 с.л. ябълков оцет
 • 2 с.л. мед

Instructions
 

 • Сложете всички продукти (без меда и оцета) в блендер и пасирайте, докато се получи кремообразна консистенция. Имайте предвид, че може да отнеме няколко минути, докато се смели добре синапа и сместа се сгъсти достатъчно. Ако уредът започне да загрява, дайте му кратка почивка и продължете отново.
 • Прехвърлете сместа в буркан, като внимавате да не се образуват въздушни джобове. Ако случайно има такива, с помощта на лъжица ги отстранете.
 • Затворете буркана плътно с капак и го оставете върху кухненския плот за около 3-4 дни, за да ферментира.
 • След няколко дни добавете ябълковия оцет и меда. Разбъркайте добре, за да се хомогенизира сместа.
 • Съхранявайте в хладилник до 6 месеца.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Допълнителни насоки

 • Хрянът придава допълнителна пикантност на горчицата. Може да увеличите количеството с още 1 с.л. или да го пропуснете, ако желаете.

 • Ако обичате по-сладка горчица, може да увеличите използваното количество мед, но не прекалявайте, за да не се изгуби вкусът й.

Споделете рецептата за домашна горчица с хрян с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато. Помогнете на вкусната и полезна храна да достигне до повече хора.

7 thoughts on “Домашна горчица с хрян”

  1. Здравейте, Светлана! Не е нужно да правите нищо специално. Смелете всички продукти, както е описано в рецептата. След като оставите сместа за 3 дни на топло, тя сама ще ферментира. Процесът не е толкова бурен, колкото при ферментирали зеленчуци, но се случва.

   Спокойна вечер! 🙂

 1. Мария Малешкова

  Здравейте, Станка! Благодаря за хубавата рецепта! Бих искала да попитам дали е възможно да се запазят синагогите зърна цели? Ако, да, кога следва да се прибавят към сместа: предполагам веднага след смилането на останалите съставки. Предварително благодаря за отделеното време!

  1. Здравейте! Ако искате в горчицата да има цели синапени зърна, най-добре е да добавите такива след смилането. Може да контролирате степента на смилане, за да се получи по-едрозърнеста горчица, но наблюдавайте гъстота на консистенцията.
   Поздрави!

Leave a Comment

Shopping Cart