Бананови близалки - здравословна закуска за деца

Бананови близалки

Банановите близалки са атрактивно лакомство за децата. Здравословни са, подходящи са за следобедна закуска или за детско парти.


Лесна идея с банани за деца

Бананови близалки – здравословно лакомство за деца

Сигурно сте виждали много рецепти с банани – палачинки с бананиторта с банани, крем с банани, бананов сладолед, но виждали ли сте близалки от банани? Идеята за този начин на поднасяне на банани е много популярна в международното интернет пространство, но пък моята интерпретация е в здравословен вариант.

Тук няма сложна рецепта за изпълнение. Нужно е само желание и малко въображение. Банановите близалки могат да се приготвят от всяко дете, без помощта от страна на възрастен или много минимална такава в зависимост от възрастта на детето.

С приготвянето на бананови близалки и други здравословни вкусотии ще се забавляват децата по време на предстоящия Ден на Революцията в храненето. Ден, в който ще се обединим под мотото „Повече плодове и зеленчуци, по-малки тесто и захар”, в името на здравето на нашите деца.

Какви продукти са необходими?

Банани, тахан – може да е орехов, лешников, сусамов, натрошени ядки или семена – лешници, бадеми, орехи, кокосови стърготини. Към тази комбинация от продукти може да се добавят мед и какао или рожково брашно, с които да се приготви здравословен вариант на течен шоколад.

Близалки от банани

Как се приготвят?

Приготвянето на тези близалки е лесно като детска игра. Нужни са няколко дървени шишчета, които да послужат за дръжки на нашите близалки. Бананите се обелват и в зависимост от размера им се нарязват на 2 или 3 парчета. Всяко от тях се нанизва на 2 шишчета. Близалката не става достатъчно стабилна, ако се използва само на едно шишче и бананът лесно се изпълзва.

Всяко парче банан се намазва с тахан по избор или домашен течен шоколад от тахан, мед и какао, а може да се използва и разтопен качествен шоколад или какаова паста. Накрая се декорират с натрошени ядки. Ако ви трябва идея за бърз и лесен сладолед, приберете готовите близалки за кратко във фризер и ги охладите. След час ще имате здравословно сладоледено изкушение.

Здравословна закуска за деца
Здравословна закуска за деца

Бананови близалки

Станка Стоянова
Тези бананови близалки са чудесна идея за следобедна закуска за децата. Атрактивни са и са подходящи и за детско парти.
No ratings yet
Cook Time 5 minutes
Total Time 5 minutes

Ingredients
  

  • 3 банана
  • 1-2 с.л. тахан – орехов, лешников, сусамов или слънчогледов (или фъстъчено масло)
  • смлени или натрошени ядки и семена – лешници, орехи, бадеми, шам фъстък, кокосови стърготини и други
  • какао (по желание)
  • мед (по желание)

Instructions
 

  • Обелете бананите и ги нарежете на 2 или 3 части.
  • Всяко парче се нанизва на две дървени шишчета, за да бъде по-стабилна близалката.
  • Всяко парче банан се намазва с тахан по избор или домашен течен шоколад от тахан, мед и какао, а може да се използва и разтопен качествен черен шоколад или какаова паста.
  • Близалките се поръсват обилно с натрошените ядки.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и близки, които се хранят отговорно и осъзнато и ценят истинската, качествена и вкусна храна. По този начин помагате и на мен и ме вдъхновявате да създавам още вкусни и полезни рецепти.

За ежедневна порция вдъхновение, дневни менюта и ексклузивни рецепти, последвайте ме в Instagram и вижте какво се случва “зад кадър”.

Бананови близалки

Leave a Comment

Shopping Cart