Домашни точени безглутенови кори за баница

6 кори (30 см в диаметър)
40 minutes
Тънки кори за баница без глутен, които можете да използвате за приготвяне на баница със сирене, тиквеник, щрудел, баница с кайма, праз, спанак и друга плънка.
Публикувано от Станка Стоянова на 14 януари 2023

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Универсална рецепта за домашни точени безглутенови кори за баница. Използвайте я, за да приготвите кори без глутен за любимите ви печива – баници с различна плънка, тиквеник и други.


Как се правят безглутенови кори за баница

Какви продукти са необходими за безглутенови кори за баница

За да си приготвите домашни безглутенови кори са ви необходими само 5 съставки – брашно, вода, мазнина, ксантанова гума и сол. За всяка една от тях ще ви разкажа подробно

Брашно

След множество опити, установих, че корите за баница ми се получават най-тънки и приятни за работа, с безглутеновото брашно Schaer Mix B. С други брашна и миксове разточването на наистина тънки кори, които не се късат, е наистина трудна задача. Заела съм се с направата на собствен домашен микс от безглутенови брашна, но това ще отнеме време. Веднага щом имам резултат, ще допълня рецептата.

Ксантанова гума

Ксантановата гума е ключов продукт. Макар в наименованието й да присъства „гума“, тя е с растителен произход. Тя е полизахарид, който се получава чрез процес на ферментация с помощта на бактерията Xanthomonas campestris.

В безглутеновите печива ксантановата гума се добавя с цел да замести глутена. Макар да не може изцяло да го замести, тя придава на тестото еластичност, гъвкавост и разтегливост. Благодарение на тези й свойства, може да се разточат много тънки безглутенови кори без да се скъсат.

Ксантановата гума заедно с фибрите в брашното Schaer Mix B правят спойката между останалите съставки. Опитвала съм да направя безглутенови кори без ксантанова гума. Получават се, но се късат доста лесно и не могат да се разточат толкова тънко, както с нея. Имайте го предвид, ако ви е трудно да намерите такава или поради някаква причина не желаете да използвате.

Ксантанова гума може да купите от био и здравословните магазини. Аз си поръчвам онлайн в опаковка от 100 г и ми стига за месеци напред. Използвам я обикновено само за корите. В останалите безглутенови рецепти, които приготвям не ми се е налагало.

Мазнина

Както и при традиционните кори за баница, така и при безглутеновите е нужно да се сложи малко мазнина. Обикновено приготвям корите с малко разтопено масло или зехтин. Предпочитам маслото, защото придава много по-богат вкус на тестото, но и със зехтин става вкусно. От гледна точка на разточването, тестото с добавен зехтин е една идея по-твърдо и стегнато. Докато това с масло е по-меко и малко по-лесно се разточва.

Безглутенови кори за баница

Можем ли да приготвим корите предварително

Можете да замесите тестото предварително и да разточите кори след ден или два. Сложете го в купа с плътно затворен капак и го съхранявайте в хладилник до 3 дни. Най-добре е да го разделите на топки преди да го сложите в хладилника. Така когато решите да работите с него и го извадите от хладилника, по-бързо ще достигне стайна температура и ще стане лесно за работа.

Разточените кори за баница може да престоят няколко часа на кухненския плот в чиния или купа, покрита с капак или фолио, за да не изсъхват. Леко ги поръсете с брашно, след това ги сгънете внимателно и ги подредете. Преди да ги поръсите с плънка и да ги навиете, леко ги разточете с точилката, за да ги изтъните.

Не препоръчвам сгънати и разточени кори да съхранявате в хладилника, защото лесно могат да залепнат една за друга или да се скъсат, начупят, ако не са се отпуснали достатъчно, когато решите да работите с тях. Ако все пак искате да ги разточите и да ги приберете в хладилник за ден-два, най-добре е върху всяка кора да сложите лист кухненско фолио с по-голям размер и внимателно да навиете листа на руло. Така ще го предпазите от изсъхване в хладилника и след това по-лесно и бързо ще се темперира и ще стане готово за работа.

Как и колко време можем да съхраняваме безглутеновите кори

Съхранявайте готовото тесто или кори до 3-4 дни в хладилник. Покрийте ги плътно с кухненско фолио или ги сложете в херметически затворена кутия.

Какво да приготвим с кори за баница без глутен

Какво можем да приготвим с кори за баница без глутен

Тези кори за баница може да използвате за любимите ви рецепти, които се приготвят с кори.

Порции: 6 кори (30 см в диаметър)

Домашни точени кори за баница без глутен

Тънки кори за баница без глутен, които можете да използвате за приготвяне на баница със сирене, тиквеник, щрудел, баница с кайма, праз, спанак и друга плънка.
Подготовка: 10 minutes
Време за разточване на корите 30 minutes
Общо: 40 minutes

Необходимо oборудване

 • електронна кухненска везна
 • точилка
 • домакинско фолио
 • касерола малка
 • нож
 • купа

Необходими продукти
  

 • 200 г брашно Schaer Mix B
 • 5 г ксантанова гума
 • 2 г сол
 • 130 г вода (топла)
 • 30 г краве масло (разтопено или зехтин)

Начин на приготвяне
 

 • Смесете в купа брашното, ксантановата гума и солта. Разбъркайте добре.
 • Добавете към тях водата и разтопеното масло (не трябва да е горещо).
 • Разбъркайте всичко с лъжица, докато се смесят продуктите. След това с ръка започнете да омесвате тестото, като прокарвате продуктите си между пръстите. Месенето на това тесто няма нищо общо със замесването на обикновено тесто с глутен.
 • Месете, докато се уверите, че сухите продукти добре са се смесили с мокрите. Обикновено са нужни не повече от 2-3 минути. След това го съберете на топка. Тя няма да е гладка, защото липсва глутен, но на пипане тестото е меко и приятно.
 • Разделете тестото на 6 равни топки с тегло около 60 г. Използвайте кухненска везна. По този начин ще имате 6 с приблизително еднакъв размер кори за баница.
 • Набрашнете леко кухненския плот с безглутеново брашно. Вземете едно топче тесто. Приснете го леко с длани, сложете го на плота и започнете внимателно да го разточвате. Ако е необходимо, от време на време набрашнявайте плота и тестото.
 • Точете от средата на тестото към краищата му, без да натискате силно с точилката. Разточете до тънък лист с диаметър около 30 см. Не навивайте тестото около точилката. Безглутеновите кори за баница не могат да се точат така както се точат обикновени кори за баница.
 • Повторете същото с останалото тесто, докато разточите всички кори.
 • Сгънете или навийте на руло готовите кори и ги сложете в подходяща кутия или чиния и ги покрийте с кухненско фолио или капак така че да нямат досег с въздуха, за да не изсъхнат. Предпочитам да ги сгъвам, защото така по-лесно се събират в кутия или купа. Може съвсем леко да ги набрашните преди самото сгъване. Така сгънати, могат да престоят няколко часа на кухненския плот. Пригответе с тях любимата си безглутенова баница.
Сезони и празници: Есен, Зима, Лято, Пролет
Приготвихте ли тази рецепта?Тагнете @know.how.to.cook в Instagram, за да я видя.

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за точени кори за баница без глутен? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата
Shopping Cart
Scroll to Top